Alblasserwaard; de kraamkamer van de grutto

Eindelijk is het dan zover; een grote hoeveelheid grutto’s zijn geland in de Alblasserwaard polder. Een jaarlijks terugkerend fenomeen waar we blij van worden. Heel bijzonder wanneer je bedenkt dat deze parmantige steltlopers helemaal vanuit Senegal naar onze polder vliegen. In een non-stop vlucht, van twee dagen en vele duizenden kilometers, naar Portugal. Hier verzamelen ze zich om het laatste ‘stukje’ naar Nederland af te leggen.

Ze zijn geland in de directe omgeving van onze weidevogelhut. Nu nog druk bezig om aan te sterken maar straks begint het broedseizoen. Het is een genot om in de polder te zijn en de typische roep van oer-Neerlands weidevogel te horen en haar luchtcapriolen waar te nemen. Vorig jaar bleek de drasplas voor de vogelhut een perfecte plek te zijn voor de grutto, maar ook andere steltlopers lieten zich zien. Denk hierbij aan de wulp, kievit, scholekster, watersnip, tureluur, kleine plevier en het witgatje. Met de opgedane kennis hebben we onlangs de vogelhut voor weidevogels verder verbeterd. Zo is de drasplas vergroot en middenin een eilandje gecreëerd dat voorzien is met schelpen. De eerste mooie foto van een kwikstaart op de schelpen is een feit.

WeidevogelHuijs is dé fotohut voor grutto’s en andere steltlopers in de Alblasserwaard. Wil jij dit seizoen mooie foto’s maken van deze bijzondere weidevogels? Wacht dan niet te lang met reserveren want inmiddels is 80% volgeboekt. Klik hier voor meer informatie van deze bijzonder vogelhut.