Het witgatje is gearriveerd

Afgelopen woensdag 12 april had Dick Vogel bij vogelhut het WeidevogelHuijs de primeur! Het witgatje is gearriveerd en laat zich veelvuldig zien en fotograferen.

Het witgatje is een kleine steltloper die vaak te vinden is bij kleine plasjes met zoetwater en in drassige gebieden. Ook zie je ze vaak bij slootkanten. Het witgatje laat zich normaal gesproken niet gemakkelijk fotograferen want ze zijn erg schuw. Meestal wanneer jij het witgatje ziet, komt dat omdat hij jou net iets eerder heeft waargenomen en daarom wegvlucht. Deze niet-bedreigde soort zal je het meest tegenkomen in de maanden april, juli en augustus.

Fotohut het WeidevogelHuijs is de ideale plek waaruit je deze ranke steltlopers onbelemmerd kan waarnemen. Het is echt genieten om het witgatje van dichtbij te zien foerageren rondom de plas, voor de vogelhut. Terwijl hij druk bezig is, schiet jij de mooiste plaatjes. Echt een leuke weidevogel! Het witgatje herken je aan de donkere bovenzijde. De onderkant als ook de snuit zijn wit. De staart heeft enkele donkere strepen. Groot zijn ze zoals gezegd niet, nee je moet denken aan ca. 23 cm, dus zoiets als een merel. Ze zijn net iets kleiner dan de tureluur. Deze laatste is een wat plompere vogel, overigens is deze ook volop te bewonderen bij dé vogelhut voor weidevogels.

​​​​​​​Zoals je mogelijk wel weet is deze fotohut gesitueerd in de Alblasserwaardpolder. Vanuit het WeidevogelHuijs heb je een weids uitzicht over het polderlandschap. Ver weg van alle hectiek van het dagelijkse leven is het een oase van rust dat continu wordt onderbroken door de typerende roep van de grutto en de kievit. Naast het witgatje, de tureluur en de grutto laten zich ook met grote regelmaat zien de torenvalk, watersnip, tapuit, veldleeuwerik en nog 53 andere soorten.