Parende torenvalken

Afgelopen maandag is officieel de lente begonnen en dat is duidelijk terug te zien in de natuur. De dagen worden langer, bomen en struiken beginnen weer groen te kleuren. Ook bij de dieren begint het te kriebelen. Nieuw leven is in wording, zoals bij deze torenvalken. Bedankt Koen Frantzen voor deze mooie foto van afgelopen dinsdag! Hij heeft deze gemaakt vanuit het WeidevogelHuijs, de fotohut voor weidevogels in de polder van de Alblasserwaard.

Onze vaste bezoekers weten dat er bij de vogelhut een nestkast staat voor torenvalken. Als je aan komt lopen, zie je ze vaak al zitten op het randje van de kast, uitkijkend over het polderlandschap. Afgelopen jaar is het helaas niet gekomen tot een nestje maar nu zijn onze verwachtingen weer hooggespannen. Wat zou dat gaaf zijn wanneer ze gaan broeden in het volle zicht van het WeidevogelHuijs. Wat een feest zou dat zijn om de kraamtijd van deze beschermde vogelsoort van zo dichtbij mee te maken!

Torenvalken zijn echte jagers en ze doen dat op kleine diertjes zoals muizen. Wanneer je in de vogelhut zit, kan je ze regelmatig zien ‘bidden’. De torenvalk hangt dan stil in de lucht en speurt naar beneden of hij een prooi ziet. Met hoge snelheid wordt de duikvlucht ingezet en net boven de grond spreidt hij zijn vleugels en met zijn uitgestoken scherpe klauwen pakt hij de veldmuis.

Dit is zomaar één van de vele vogelsoorten die bij deze weidevogelhut te zien zijn. Denk ook eens aan de weidevogels zoals de grutto, de tureluur, de kievit. Ook de veldleeuwerik en de kwikstaart zijn vaste bezoekers bij de fotohut. Wil je zelf ook eens weidevogels van dichtbij fotograferen? 
Klik hier om een indruk te krijgen van deze bijzondere vogelhut middenin de polder.